Hoe beïnvloedt de ziekte van Alzheimer van invloed op de hersenen?
Gezond hersenen versus Alzheimers Hersencientisten blijven de complexe hersenveranderingen die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer ontrafelen. Veranderingen in de hersenen kunnen een decennium of meer beginnen voordat de symptomen verschijnen. Tijdens dit zeer vroeg stadium van de Alzheimer vinden giftige veranderingen plaats in de hersenen, waaronder abnormale opbouw van eiwitten die amyloïde plaques en tau-klitten vormen. Eerder gezonde neuronen stoppen met functioneren, verliezen verbindingen met andere neuronen en sterven. Er worden veel andere complexe hersenveranderingen gedacht om ook een rol te spelen in Alzheimer’s.

Schade

De schade lijkt in eerste instantie plaats te vinden in de hippocampus en de entorinale cortex, die delen van de hersenen zijn die essentieel zijn bij het vormen van herinneringen. Naarmate meer neuronen sterven, worden extra delen van de hersenen beïnvloed en beginnen ze te krimpen. Bij de laatste fase van Alzheimer is schade wijdverspreid en heeft hersenweefsel aanzienlijk gekrompen.

Genetica


De meeste mensen met Alzheimer hebben de late-aanval van de ziekte waarin symptomen in hun midden van de jaren 60 duidelijk worden. Onderzoekers hebben geen specifiek gen gevonden dat rechtstreeks laat-op-Alzheimer veroorzaakt, maar het hebben van een vorm van het apolipoproteïne E (APOE) -gen verhoogt het risico van een persoon. Dit gen heeft verschillende vormen, en een van die, APOE ε4, verhoogt iemands risico op het ontwikkelen van Alzheimer en wordt ook geassocieerd met een eerdere leeftijd van het begin van de ziekte. Het dragen van de ApoE ε4-vorm van het gen betekent echter niet dat een persoon de ziekte zeker zal ontwikkelen, en sommige mensen zonder ApoE ε4 kunnen ook Alzheimer’s ontwikkelen.

Wetenschappers hebben ook verschillende interessante regio’s in het genoom geïdentificeerd (de volledige set van DNA van een organisme) die het risico van een persoon voor laat-op-aanvang van Alzheimer tot variërende mate kan verhogen of verlagen.

Vroeg-opset Alzheimer vindt plaats tussen de 30s en midden 60s van een persoon en vertegenwoordigt minder dan 10% van alle mensen met Alzheimer’s. Sommige gevallen worden veroorzaakt door een geërfde verandering in een van de drie genen. Voor anderen blijkt onderzoek dat andere genetische componenten betrokken zijn.

De meeste mensen met Down Syndrome ontwikkelen Alzheimer’s. Dit kan zijn omdat mensen met het syndroom van Down een extra exemplaar van chromosoom 21 hebben, die het gen bevat dat schadelijke amyloïde genereert.