Je bekijkt nu Wat is neurofeedback?

Wat is neurofeedback?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Steeds meer mensen vragen zich af: “Wat is neurofeedback” en “bij welke klachten neurofeedback therapie?” Om antwoord te geven op deze vragen moet gekeken worden naar het ontstaan van dit inzicht. Dat gebeurde namelijk in Amerika in de jaren 50. Twee doktoren waren een onderzoek aan het doen waarbij ze een kat een beloning gaven. Na verloop van tijd merkten ze op dat de kat zijn eigen hersengolven kon beïnvloeden. Je kunt je voorstellen wat een verbazing er in die ruimte voelbaar geweest moest zijn. Je zou verwachten dat deze methode direct zijn dienstbaarheid bij mensen zou vervullen. Het tegendeel is waar, nu in 2021, zo’n 70 jaar later, vindt deze bijzondere techniek eindelijk zijn weg naar de grote massa. En dat mensen er baat bij hebben, dat is nu zichtbaar aan het worden. 

Hoe werkt neurofeedback?

Nu je gedeeltelijk antwoord hebt gekregen op de vraag “wat is neurofeedback?”, is het tijd om te kijken naar hoe het werkt. Zoals je begrijpt gaan er heel veel processen in je lichaam via je hersenen. Je brein is een soort mega computer waar allerlei delen met elkaar communiceren door kleine elektrische golfjes. Deze golven worden door de verschillende delen van de hersenen aan elkaar doorgegeven. Bij neurofeedback worden door elektroden die aan de buitenkant van je hoofd geplaatst zijn, deze golven opgepikt. Vervolgens zet software de golven die gemeten worden om in beeld of geluid die een ander deel van je hersenen als belonend ervaren. En net als bij de katten, zal je brein nu getraind worden om bepaalde golven meer of minder te hebben. Dit heeft vervolgens een positief effect.

Waar is neurofeedback goed voor?

Het antwoord op je vraag “wat is neurofeedback” begint nu vollediger te worden. Je weet nu waar het vandaan komt en hoe het ongeveer werkt. Om duidelijk te maken wat neurofeedback verder is, kijk je naar specifieke klachten waar het bij helpt.

Klachten waar neurofeedback bij helpt?

Neurofeedback helpt bij veel verschillende klachten, lees onderstaande cases om een idee te krijgen.

ADHD

Jij of je kind heeft last van ADHD. De therapie kan in 30-40 sessies een langetermijnverbeteringen geven. Na 10 sessies zul je al verschil merken. Doordat de therapie meestal 2-3 keer per week is, kun je binnen een maand al resultaat gaan zien.

Slaapproblemen

Slaapproblemen zijn zeer divers. Wanneer je dit zelf hebt, kan het goed zijn dat je naast “wat is neurofeedback” al tal van andere dingen gezocht hebt om dit op te lossen. Het verschil met andere oplossingen en deze therapie, is dat er nu eerst gemeten wordt, welk deel van het brein tijdens, of bij het inslapen, voor problemen zorgt. Er kan daardoor effectief aan een oplossing gewerkt worden.

Andere problemen

Je hebt nu een antwoord op de vraag “wat is neurofeedback?”, maar weet je al of het voor jou werkt? Door de voorbeelden van ADHD (concentratieproblemen) en de slaapproblemen, zie je dat neurofeedback voor uiteenlopende klachten werkt. Echter de inzet gaat zover als traumaverwerking, neuroses, fobieën, angsten, paniekaanvallen en andere stoornissen die je leven moeilijk maken. Je kunt een intake gesprek bij NVNF aanvragen om jouw problemen te bespreken.